10 Mar
Какво представляват етикетите за енергийна ефективност на климатика?

     На територията на ЕС има правило, че всеки нов уред трябва да идва със своя етикет за енергийна ефективност, който да дава информация за спецификациите на продукта. Това прави взимането на решение за покупка по-лесно, ако потребителят има необходимите знания, за да извлече правилната информация от него. 

     Разбира се, на първо място трябва да се оглеждаме за буквена индикация от A+++ до D, която се свързва с това колко икономичен откъм електроенергия е климатикът. А+++ говори за най-високата степен на икономичност, а D – за най-ниската. Това обикновено е и най-ясно видимата част от етикета. Като допълнителна информация присъстват: производителят, моделът, размерът, показателите SCOP и SEER, които също декларират колко енергия харчи дадения климатик, представяйки неговата ефективност в сезонен аспект. Там ще намерите още годишната консумация на климатика в сезон на охлаждане и отопление, както и звуковото налягане на вътрешното и външното тяло. 

     Възможно е на етикета да се наблюдава логото на Energy star, което индикира, че климатикът действително работи ефикасно при различни сезонни условия. 

Тук прилагаме пример с един етикет, чиито компоненти са обяснени поотделно. Всеки клиент се фокусира върху различни показатели, които са най-значими за неговите лични нужди. 

Както сами виждате, етикетите дават много информация за спецификациите на климатика и е важно да можем да ги анализираме правилно, за да сравняваме успешно различните марки и модели и да направим най-добрия избор за нашия индивидуален случай. 

Ако имате нужда от допълнителна помощ с разчитането на етикет или бихте се възползвали от безплатен съвет и оглед, ние от VP Clima с радост бихме откликнали. Очакваме Ви!