02 Feb
Как се прави монтаж на климатик?

Монтажът на климатик е сложен процес и изисква професионални умения и инструменти. Ето някои основни стъпки, които се извършват при монтаж на климатична система: 

1. Планиране и подготовка: Първо трябва да се избере подходящо място за вътрешното и външното тяло на климатичната система. Трябва да се вземат предвид фактори като размера на стаята, вентилационните изисквания и наличието на достъп до външното тяло, в случай че се налага сервизиране или профилактика. 

2. Инсталация на вътрешното тяло: Вътрешното тяло се монтира на стената на стаята на подходящата височина и място, което да гарантира правилното разпределение на струята. Важно е да е добре нивелирано и тръбите от него да тръгват с лек наклон надолу, за да се дренира правилно. 

3. Инсталация на външното тяло: Външното тяло се монтира на подходящо място извън сградата, където ще бъде разположено на стабилна повърхност и ще има достатъчно вентилация за изхвърлянето на горещия/студения въздух. Отново – от съществено значение е да се добре нивелирано и здраво фиксирано. По желание на клиента може да се добавят и антивибрационни тампони, които да обират вибрациите и шумовете. 

4. Подготовка на електрическата система: Електрическата инсталация трябва да бъде направена от лицензиран електротехник. Това включва свързването на вътрешното и външното тяло на климатичната система към електрозахранването и контролния панел. 

5. ВакуумиранеВакуумирането на климатична система е процес, при който се отстраняват влагата и въздухът от вътрешността на системата, преди да бъде пуснат хладилният агент (фреон) по тръбите. Този процес е от съществено значение за правилното функциониране и ефективност на климатичната система. Изисква специализирана техника, наречена вакуум помпа. Това е съществен момент от монтажа, който подсигурява коректната работа на климатика в дългосрочен план.

6. Тестване и настройка: След монтажът системата трябва да бъде тествана, за бъде сигурно, че всичко функционира правилно. Чрез манометри (измервателни уреди) се проверява дали се постига необходимото налягане по предписание. След това монтажният екип настройва климатика на нужния режим според сезона и инструктира клиента за базовите функции и правилата за правилна експлоатация. 


Важно е да се отбележи, че монтажът на климатик трябва да бъде извършен от лицензиран и квалифициран професионалист, за да се гарантира безопасността и ефективността на системата. Монтажът отнема своето технологично време (минимум 2-3 часа при идеални условия!) Неправилният монтаж може да доведе до проблеми с работата на климатичната система и дори да бъде опасен. Поради това не е препоръчително да го извършвате сами, без да сте специалист в областта и да разполагате с необходимата специализирана техника!