07 Mar
Какво включва монтажът на климатик?

     Когато се наложи покупка на климатик, много често хората се замислят дали могат да си го монтират сами. Истината е, че монтажът е доста сложен процес, в хода на който трябва да се съблюдават доста критерии, да се взимат предвид стотици фактори, да се правят изчисления и да се използват висококачествени материали. 

     Процесът по монтаж започва с планирането – идеалният вариант е специалистите монтажисти да извършат оглед (при нас тази услуга е безплатна), да анализират къде се намира най-доброто място за вътрешното и за външното тяло, да изчислят дължината на тръбния път и да установят откъде трябва да минава той. По време на огледа те ще ви питат различни неща – дали искате тръбите да бъдат вкопани, дали желаете PVC канали и други аксесоари, които могат да бъдат поставени по време на монтажа.

     Следващата фаза е същинският монтаж, при който техниците пробиват технологичен отвор Ф45, разпъват трасето от медни тръби, които са два броя с различен диаметър, зависещ от мощността на климатика. Тръбният сноп се състои от медните тръби, изолацията и бялата лента. Освен това се пуска и захранващ кабел, който се свързва по схема с климатичната техника. Кондензът се извежда чрез гофриран маркуч. Външното тяло се поставя върху монтираните стойки. 


     След като всичко е свързано, връзките и крановете са проверени, системата се вакуумира и се пуска в експлоатация. Работата ѝ се проверява чрез закачане на монометри и измерване на работното налягане. Техниците преценяват дали трябва да бъде дозареден фреон, ако тръбният път надвишава зададената по спецификация дължина. По желание на клиента в хода на монтажа може да се добавят кондензна вана, която да събира изтичащата от климатика вода през лятото и през зимата, както и антивибрационни тампони, които да намалят шума, който външното тяло издава. 

      Важно е да знаете, че гаранцията важи единствено ако монтажът е направен от регистрирана фирма, вписана в регистрите на дистрибутора! Ако поемете самоинициатива като неспециалисти, то няма как да докажете при необходимост от гаранционен сервиз, че всички стандарти за монтаж са изпълнени. 

     Ако имате нужда от безплатен оглед, консултация и професионален монтаж, свържете се с нас на тел. 0883381736 или 0895500602 – ние с удоволствие ще Ви посетим, ще се съобразим с всичките Ви желания и ще обърнем специално внимание на Вашия индивидуален случай. Очакваме Ви!