30 Nov
Сервиз за климатици - какво да очаквам?

Когато имате проблем с климатика, най-логично е да се обърнете към сервиз за климатици. Много често клиентът ясно заявява „имам нужда от фреон“, независимо от това в какво се изразява проблемът. Най-честият симптом е „климатикът не топли и духа студено“ или обратното – „климатикът не духа студено, а топло през лятото“. 

     Важно е потребителят да знае, че тези прояви могат да се свържат с проблеми от съвсем друго естество – например дефектирала електроника (платки) или необходимост от цялостна профилактика на климатика поради огромно замърсяване, натрупано с годините. Климатичната техника би трябвало да е монтирана така, че пропуск на хладилен агент да няма, т.е. фреонът не би трябвало да свършва и да има нужда от дозареждане. Ако целият фреон е „избягал от системата“, то тогава със сигурност трябва да се направи търсене на пропуск с азот, за да се открие въпросния теч и да се елиминира посредством заваряване. Без тези допълнителни услуги, зареждането с фреон само по себе си няма да е достатъчно, тъй като прясно налетият фреон отново ще излети в атмосферата за ужас на всички еколози.

     Именно поради тази причина най-доброто решение е да поискате да бъде направена диагностика. В такъв случай сервизният екип идва, измерва работното налягане, работния ток, замерва изходящата температура на климатика и преценява дали той дава нормални показатели. Ако нещо в параметрите индикира, че функционалността е нарушена, техниците разглобяват частично вътрешното и/или външното тяло, оглеждат и тестват отделните компоненти и, освен ако казусът не е много засукан, разбират коя част е извън строя. По-модерните климатици разполагат и със самодиагностика – на дисплея на вътрешното тяло се изписва код за грешка или се наблюдава светлинна индикация, която в зависимост от честотата на светене, може да бъде разчетена. 

     Когато открият причината за отклоненията в работата на техниката, сервизните експерти правят оферта за премахване на проблема и клиентът сам решава дали го устройва или не. Когато климатикът е много стар, части за него трудно се намират, а и ремонтът е по-рисков от гледна точка на амортизацията на цялата система – следователно и цената е по-висока. Затова много често потребителите са изправени пред казуса дали да инвестират в ремонт на стар климатик, или да закупят нов, който да има гаранция и да е с по-иновативна технология, по-енергийноефективен и лесноуправляем. Допълнително съвети, които могат да помогнат във взимането на такова решение, сме споделили с вас в тази статия.

Ако имате нужда от безплатна консултация по телефона или искате директно да си запишете час за диагностика на климатик, ние сме на Ваше разположение на тел. 0883381736 / 0895500602. Готови сме да отговорим на всички Ваши въпроси, да Ви дадем необходимите съвети и да Ви съдействаме, за да възвърнете комфорта в своя дом.