12 Mar
Защо климатикът не духа топло и не достига зададената температура?

Всеки, който е бил собственик на климатик дълги години, рано или късно си задава този въпрос. Истината е, че климатиците са многокомпонентна техника и е много наивно да си мислим, че ще работят коректно през целия ни живот. За съжаление, причината за това климатикът да не достига зададената температура и струята да не бъде достатъчно топла, могат да бъдат много. Тук ще резюмираме най-често срещаните, но все пак диагностиката от специалист е задължителна, когато констатирате, че машината Ви не работи правилно.

  • Мръсно външно или вътрешно тяло, зацапана перка или пита. – Живеем във времена, когато нивото на замърсяване на външната среда е огромно. Във филтрите, питата и във всички други елементи на двете тела се наслагва огромно количество прах, което нарушава циркулацията и „задушава климатика“. Това е причината профилактиката да е нещо, което задължително трябва да се извършва минимум 2 пъти годишно.
  • Проблем с температурни датчици – Ако датчиците са дефектирали или замърсени, има голяма вероятност да дават отклонения. Те служат за измерване на температурата в помещението и в случай че не мерят коректно, няма как климатикът да се ориентира колко градуса е в стаята и каква температура трябва да отдава.
  • Намалял фреон – Истината е, че за да е намалял фреонът, има висока вероятност по тръбния път да има пропуск. В такъв случай той трябва да бъде открит, премахнат, след което да бъде долят фреон. Всички тези интервенции задължително се извършват от специализиран екип, който разполага с необходимите знания и апаратура.
  • Неправилно избрана мощност на климатика – Ако уредът е прекалено малък за помещението, той ще се „мъчи“ и няма как да компенсира липсващата си мощност, за да отоплява добре. Именно поради този факт, винаги когато взимате решение за покупка на климатик, е добре да се извърши оглед, да се измери кубатура и да се изчисли необходимата мощност в киловати. Техниците също ще съобразят къде би било най-доброто място за вътрешното и външното тяло. Тук можете да прочетете как да разберете каква мощност Ви е необходима спрямо големината на Вашето помещение. 
  • Неправилно позициониране на вътрешно тяло – Ако местоположението на вътрешното тяло не е селектирано внимателно, възможно е струята да се „удря“ някъде и да се връща към климатика, което само по себе си обърква датчиците. Те могат да измерват по-висока температура от тази, която е в по-ниската част на стаята, и да провокират климатика да спира да работи, отчитайки, че той вече е постигнал зададената температура.  Друг често срещан проблем е неспазването на предписанията за отстояние от монтажистите. Обикновено в техническото ръководство на всеки климатик пише, че е необходимо да има поне 20 см. отстояние от всяка страна (от тавана, отляво и отдясно), за да се гарантира, че климатикът ще работи правилно.

Какъвто и да е проблемът с Вашия климатик, той трябва да бъде диагностициран от специалисти и да бъде решен в зародиш, за да не се отразява на други компоненти от Вашата климатична техника. 


Ако имате нужда от професионална диагностика, не се колебайте да се свържете с нас. Ние от VP Clima с удоволствие ще Ви съдействаме, независимо каква марка, модел и мощност е Вашият климатик. С цените можете да се запознаете на сайта ни. Очакваме Ви!