13 Mar
Вредни ли са климатиците?

     Климатиците са неотменна част от живота на хората – те са вкъщи, в офиса, в магазините, в които влизаме, в мола, в киното, дори в училищата, детските градини и болниците. Поради това не е чудно, че много хора се питат дали те влияят на здравето, имунитета, концентрацията и добрата кондиция. Разбира се, в интернет пространството и сред обществото битуват различни разбирания и циркулират разнообразни мнения по темата, но обективната истина е една и тук ще се опитаме да я опишем в нейната цялост, отговаряйки на най-често срещаните въпроси. 

1. Причиняват ли климатиците алергии, астма и други дихателни проблеми?

 

     Разбира се, че НЕ! Днешните климатици са оборудвани с най-съвременни технологии за филтрация на въздуха и не само, че не задържат патогени, вируси, бактерии и алергени – те даже ги елеминират. Много от тях са снабдени и с йонизатори и многослойни филтри със специална структура. Така те на практика даже пречистват въздуха и предоставят по-здравословна среда в помещението. По отношение на праха – там профилактиката е от съществено значение. Точно както почиствате мебелите си от прах, така трябва да почиствате и климатиците си поне два пъти годишно – преди сезоните, в които той ще бъде използван активно. Препоръчително е това да се извършва от специалисти, тъй като те могат да разглобят уреда и да го почистят детайлно, използвайки специални препарати, които разграждат наслагванията. Изпратете ни запитване за профилактика и ние с удоволствие ще реагираме в най-кратък срок.   

     По отношение на изсушаването на въздуха – това безспорно е един от негативните ефекти, които отоплителните уреди, не само климатиците, имат. Това може да допринесе за дискомфорт и усет за сухота в гърлото, очите и носа. Този проблем е лесно решим чрез закупуването на овлажнител – днес тези уреди са сравнително евтини и спомагат за удобството у дома, независимо дали той се отоплява с климатик, с парно или с конвектор. 

2.Може ли да се настине, заради струята от климатика? 

     Това е често срещано мнение сред хората – стоиш ли на течение, настинката ти е в кърпа вързана! Истината е, че е възможно, но единствено и само когато има прекомерно голяма разлика в температурата вън и вътре в помещението. Не се препоръчва разликата да е повече от 7-8 градуса, тъй като това е шок за организма и той трудно се адаптира към такава рязка промяна. Днешните климатици разполагат с огромна гама от функции, за да ги адаптирате по своя собствен комфорт. Ако Ви духа прекалено силно, просто намалете силата на вентилатора на минимум и насочете струята да духа в различна посока. Все пак, от съществено значение е къде точно се намира климатика, за което би трябвало монтажистите да Ви консултират преди инсталацията – не е хубаво да духа директно или странично във вас, когато сте се отпуснали на дивана, в леглото или вечеряте на масата. 

3. Мога ли да се „изнежа“ през зимата? – Отворът е ДА, МОЖЕ, но за това няма да е виновен климатикът, а потребителят. Не е нормално навън да има сняг и да е -5 градуса, а вие да сте вкъщи по къси панталонки и джапанки. Респективно – не е адекватно и навън да е 35 градуса, а вие да сте вкъщи на 20 градуса по пуловер и с терлици. Гледайте да поддържате през всички сезони температура в един и същи диапазон – около 23 – 25 градуса. Така и сметките Ви за ток няма да са изненадващи. 

     Както всичко останало в нашия свят, така и климатиците имат своите добри и лоши страни - понякога доставят комфорт, а друг път се налага да промениш нещо по настройките, за да си го възвърнеш. За наше щастие, в съвремието климатиците имат способността да се нагаждат по своите „стопани“, ако те знаят как да ги използват правилно, запознати са с всичките им функции и съобразяват кое би било добре за здравето им и кое не.