02 Feb
Защо от климатика тече вода? Нормално ли е?

Когато от външното тяло тече вода най-често става въпрос за кондензация, която се случва в периоди с екстремни температури, най-вече в горещи и влажни дни. Причина за това е разликата в температурата, която климатикът отдава и се стреми да постигне, и външната температура. Считаме този конденз за нормален, стига да не е прекомерен и да се случва само в периоди, в които климатикът работи. Това е често срещано явление както в режим на отопление, така и в режим на охлаждане, но мястото на външното тяло, от което изтича кондензът, е различно. През лятото водата капе от дренажния маркуч, а през зимата – под центъра на външното тяло. И в двата случая, за да се отклони потока на генерираната течност, е препоръчително да се сложи кондензна вана – особено в зимните месеци, когато водата може да замръзне и да създаде предпоставки за инциденти.

Кога НЕ Е НОРМАЛНО?

НЕ Е нормално да тече вода вътре в помещението от вътрешното тяло. Това може да означава, че дренажът е запушен, че наклонът му не е правилен, че маркучът е прегънат, пробит или дефектен. Всякакъв свръхтеч също е добра идея да бъде инспектиран от специалисти, за да се установи дали е в рамките на нормата, или налага сервизиране. Добрата новина е, че повечето оплаквания от течове не са поради наличие на проблем, а поради изненада от страна на клиента, който става свидетел за пръв път на това явление. Още една добра новина е, че дори да се констатира някакъв дефект по инсталацията, той обикновено е лесен за отстраняване и няма негативни последствия. Препоръчително е да извършвате профилактика на климатика си минимум веднъж годишно. В хода на профилактиката техниците ще инспектират както външното, така и вътрешното тяло, ще измерят работното налягане, количеството на хладилен агент, дренажната система и ще Ви уведомят, ако се съмняват, че има някаква нередност.

Ако имате съмнения, че нещо с климатика Ви не е както трябва, може да свържете с нас на тел. 0883381736 / 0895500602, за да си запишете час за диагностика. Сервизните ни техници ще отговорят с удоволствие на всичките Ви въпроси и ще Ви посетят в най-кратък срок.