29 Jul
Съвети за правилна експлоатация на климатика през лятото
  • Правете профилактика всяко лято преди да са започнали огромните жеги ! Най-подходящо е това да се случи през март или април. Така няма да чакате за почистване един месец в разгара на лятото, когато фирмите са претрупани с монтажи. По този начин ще сте подсигурени предварително, че климатикът Ви ще бъде в отлично състояние и ще работи без проблем в най-топлите дни. Така ще си осигурите и по-здравословна среда у дома, тъй като непочистените климатици са предпоставка за замърсяване на въздуха с микроби, бактерии и спори. 

  • Ако прекарвате повече време у дома и излизате само за 2-3 часа, недейте да изключвате уреда в този кратък интервал от време, в който отсъствате. По-добре го оставете да работи, за да Ви „посрещне“ подобаващо. Ако обаче напускате дома си сутрин рано и се прибирате вечер късно, няма смисъл да го оставяте включен, защото той все пак ще изразходва ток по време на отсъствието Ви. Ако машината е от енергиен клас A+++, изразходваното количество енергия ще е минимално в идеални условия. Имайте предвид, че разходът на електроенергия зависи от много фактори – от изолацията, дограмата, местоположението на външното тяло и др. Всички нови модели климатици имат вграден WiFi модул или опция за такъв, което до голяма степен може да спомогне за комфорта Ви при връщане у дома, както и за по-ниските Ви сметки за ток.
  • Поддържайте температура, която е в диапазона на 7-10 градуса по-ниска от външната температура. Оптималната температура е 22-25 градуса в най-горещите летни дни. Недейте да създавате прекалено големи температурни амплитуди, защото това е шок за организма Ви и може да има неблагоприятен ефект върху здравето.
  • Проветрявайте редовно жилището си, защото климатиците използват въздуха в стаята и ако не проветрявате, те ще въртят един и същи застоял въздух. Това е предпоставка за поява на различни патогени в домашната среда, което е опасно за дихателната система.